Wist je dat er in Nederland meer fietsen zijn dan inwoners? We gebruiken onze trouwe tweewieler dagelijks om van A naar B te fietsen. Het is een geweldige manier om aan de dagelijkse beweging te komen en om luchtvervuiling tegen te gaan. Helaas is dit vervoermiddel ook vaak het slachtoffer van diefstal. Er worden elk jaar duizenden fietsen gestolen. Fietsdiefstal is een groot probleem in Nederland. Maar weest gerust, want er zijn maatregelen die je kunt nemen om de kans op diefstal te verkleinen. Welke dat zijn? Dat lees je in deze blog! 

Laat een tracker inbouwen 

De kans dat je fiets gestolen wordt is (helaas) erg groot. In de winkelstraat, op het station of gewoon uit je achtertuin. Het komt dagelijks voor. Met een gps tracker e bike systeem in je fiets of e-bike is de kans zeer groot dat je fiets weer gevonden wordt. Je bent namelijk nooit 100% zeker dat je fiets niet gestolen wordt. Ja, een slot verkleint de kans, maar als hij dan toch gestolen wordt wil je alsnog je kans vergroten om hem terug te vinden. 

Gebruik minimaal 2 sloten 

Een fiets die alleen met een ringslot op slot staat, is voor de meeste criminelen een kinderspel. Zorg daarom dat je altijd 2 of zelfs 3 verschillende sloten gebruikt. Denk hierbij aan een beugelslot, ringslot en kettingslot. Het kost dieven op deze manier een stuk meer tijd om je fiets mee te nemen. Houd wel rekening met het feit dat ieder slot een eigen gebruiksaanwijzing heeft. Het kost inderdaad meer tijd om je fiets op slot te zetten en het oogt misschien een beetje overdreven, maar de kans dat je fiets nog gestolen wordt is ontzettend klein. 

Stal je fiets op drukke plekken 

Probeer je fiets zoveel mogelijk te stallen op een plek waar mensen staan te wachten. Denk hierbij aan plekken zoals een bus- of tramhalte. Dieven worden liever niet bekeken terwijl ze een slot openbreken. Een plek met veel voorbijgangers is weer minder veilig, want voorbijgangers kijken nauwelijks om zich heen en kunnen zelfs de bewegingen van een dief camoufleren. 

Doe altijd aangifte! 

Voor de verzekering is het belangrijk dat je aangifte doet bij de politie. Na je aangifte meld je de fiets-diefstal bij je verzekering. De verzekering is tevens niet de enige reden waarom je aangifte moet doen. Door aangifte te doen, staat je fiets geregistreerd als gestolen. Dat helpt natuurlijk weer bij het opsporen van de fiets én dader.