Auto, motor of bromfiets. Voor je in of op mag stappen heb je twee hindernissen te overwinnen. Het praktijkexamen. En daarvoor eerst je theorie halen. Veel mensen vinden theorie leren moeilijk. Het staat soms zo raar in het boek. Net of kun je er twee kanten mee op. Vroeger was het wel de enige manier om te theorie examen oefenen. Maar je kunt in plaats daarvan of daarnaast nu ook op andere manieren de stof leren begrijpen. Je kunt namelijk naar een theorieschool gaan of je aanmelden voor een online-videocursus.

Theorie oefenen moet je nooit in een dag willen doen

Theorie leren lukt misschien wel. Maar even later ben je delen van de stof alweer vergeten. Dat is best beroerd want als je aanschuift om je theorie-examen te doen, is het niet de bedoeling dat je belangrijke zaken toch ineens niet meer weet. Dit ‘vergeten’ gebeurt bij veel cursisten die een dag van tevoren het theorieboek openslaan en zoveel mogelijk in hun geheugen gaan stampen. Ze lezen de stof maar één keer heel goed door. Met als gevolg dat de dag daarna minstens twee derde van de lesstof alweer in het vergeetboek is geraakt. Je leerpatroon was dus niet goed. Veel beter is:

• De stof niet alleen leren maar ook verwerken (jezelf overhoren, vragen stellen)

• Samenvattingen maken van stof die je moeilijk vindt

• Leer niet alleen begrijpen wat wel en niet mag maar ook waarom

• Niet alles in een volgorde leren; wissel van onderwerpen af

Je kunt theorie examen oefenen met een boek (de oude manier), door naar theorieschool te gaan (kan niet altijd op jouw tijd) of door een online-videocursus te doen. Dat laatste kan altijd op jouw tijden. Wil je midden in de nacht een les volgen; geen probleem. Moet je een half uur op het perron van een station wachten? Dan pak je je smartphone en kun je een stukje van de cursus volgen. 

Theorie examen oefenen met het boek

Met het boek in de hand heb je meteen alle theoriestof ook bij de hand. Het is meteen duidelijk wat je allemaal moet leren. Dat kan wat benauwend werken. Een boek geeft informatie maar praat niet terug. Je kunt niet vragen om meer uitleg dan er al in het boek staat. Een tweedehands boek is niet altijd handig omdat verkeersregels soms veranderen en er verkeersborden bij kunnen komen.

Theorie examen oefenen in een theorieschool

De duurste manier om de theorie onder de knie te krijgen. Deze optie kost veel tijd en ook thuis moet je daarna in de herhaalmodus aan de slag. De docent moet je liggen maar je kunt tijdens de les wel vragen stellen.

De online-videocursus volgen

Qua prijs-kwaliteit de beste optie. Je bent ook helemaal vrij in het theorie examen oefenen wanneer jij dat wilt. Je kunt interactief leren en oefent ook veel met beelden. Begrijp je delen niet, dan kun je die zo vaak bekijken en beluisteren als je wilt. De oefententamens helpen je een heel eind op weg want de vragen lijken op die van het echte theorie-examen.

Meer weten wat je kan oefenen? Bekijk dan de website van Theorie Toppers.